Blowout Comb

Blowout Comb is het tweede album van de groep Digable Planets. Het trio werd gevormd in het jaar 1987 in Brooklyn en bestaat uit Ishmael Butler “Butterfly”, Craig Irving “Doodlebug” & Mary-Ann Viera “Ladybug Mecca”. Het feit dat een vrouw hier echt deel uitmaakte van een rapgroep was een nieuwe ontwikkeling binnen de rap-scene en voegt nog eens wat meer waarde toe aan het album.

 

Het album combineert een kalme jazzy sfeer met mompelende rap, iets dat nieuw was voor Jelger Staal, die deze plaat aanbeveelt. Pas na zijn puberale liefdesaffaire met West Coast Gangsta rap van bijvoorbeeld Gang Starr of Masta Ace begon het begrip voor de muziek van Digable Planets op te komen. Wat het album zo bijzonder maakt is het feit dat zelfs na 20 jaar, het niemand echt voor elkaar heeft gekregen de stijl van Digable Planets te imiteren. De beats hebben een live jazz karakter, wat het ook moeilijk maak om te kopiëren. Belangrijker zijn echter de rijmstijlen van Ladybugg Mecca en Butterfly die in zekere zin onnavolgbaar zijn, al een yin en yang van vrouwelijke en mannelijke energie. Het lijkt sterk op een spoken word achtige voordracht, met de kracht van de filosofie achter black power en de liefde voor Brooklyn als voornaamste onderwerpen.

 

Digable Planets als een groep zette een trend tot meer uitbreiding van het rap genre door het samenbrengen met grooves en geluiden uit genres als jazz en hiphop. Het contrast tussen de identiteit van de 3 MCs en het album zelf zijn overal terug te vinden, maar voelen alsnog normaal en niet geforceerd voor de luisteraar. De chille en laid back stijl van de muziek zorgt voor een soort intimiteit zorgt samen met het microfoongebruik van de groep. Dit staat tegenover de trotse en zelfverzekerde rap van Butterfly en Ladybug Mecca, wat echt kenmerkend is voor het hele album, maar vooral te horen is op tracks als Black Ego en Borough Check.

 

Luister hier naar het album Blowout Comb:

 

Leave a Comment