… The Saga Begins

Super Duck Breaks staat bekend als een van de meest invloedrijke platen binnen de turntablism scene. Geproduceerd is deze plaat door niemand minder dan DJ Babu alias The Turntabelist. Deze DJ is onder andere lid van Dialated peoples en the Beat Junkies DJ Crew. Hij is ook winnaar van de Vestax World Championship net als de houder van meerdere ITF titels. De plaat van Babu is geliefd bij menig turntablist of fan, en behoort ook tot een van de favoriete platen van Deejay Irie; zo vertelde hij dat dit een van zijn grootste inspiraties en motivaties is. Lees hier meer daarover.

 

De plaat is uitgebracht in 1996 op het label Stonesthrow Records, en ging meer dan 10.000 keer over de toonbank. Het was de eerste Battle plaat die Irie ooit kocht: Batteplaten zijn vinylplaten die gemaakt zijn om te gebruiken tijdens scratch battles. Ze bevatten namelijk geluiden die hier uitermate geschikt voor zijn. Op de achterkant van de plaat is een strip getekend van een eendje die aan het braggen is dat hij de ooit de dopeste DJ ter wereld zou worden. De strip is gebaseerd op een andere strip die te vinden is op de binnenhoes van het album 3 Feet High and Rising van de groep De La Soul. Toen Irie de strip op het Superduck Breaks album bij het kopen ontdekte, grapte hij tegen een vriend dat dit verhaal hem op het lijf geschreven stond. De beste worden is hem echter helaas nooit gelukt, aangezien de beste zijn zeer subjectief is, maar hij is toch een heel eind gekomen.

 

 

Voor luisteraars die niet bekend zijn met het genre of de betekenis van de plaat kan hij best verwarrend klinken en zal zeker worden onderschat. Maar als een van de primeurs van de battle records, een opvolger van platen van Simon Harris, als het ware, heeft deze plaat zich genesteld als klassieker en pionier van de battle records. Super Duck Breaks is uniek in het feit dat het meer een collage dan een plaat is, aangezien het alle goede elementen uit dit vorige type platen en het combineerde tot een geheel, perfect gemaakt voor de nieuwe string van DJs zoals DJ Babu zelf. Het succesverhaal van de plaat, wat nog steeds zich voortzet, is hieraan te danken.

 

Vele grote namen zoals Q-Bert, Mixmaster Mike, Rob Swift en andere battle DJs hebben de plaat gebruikt en meer zullen hen volgen.

 

Luister hier naar DJ Babu’s Super Duck Breaks:

Leave a Comment