Jelger Staal

Een excentriek persoon; echt een waterval van woorden.

Zo beschrijft Lukas graag Jelger Staal, de 32-jarige presentator van Doowutyalike. De praatgrage host van de radioshow spendeert zijn dagen met het schrijven en creëren van muziek, gedichten, raps en alles wat maar enigzins creativiteit vereist. En creatief gezind is hij zeker; Jelger stamt af uit een bekende muzikale familie. Als een van Ede Staal’s zonen, een bekende Groningse muzikant uit de jaren 70 en 80, zit muziek in zijn bloed en is het zijn levenspassie geworden.

 

Naast Doowutyalike houdt Jelger zich constant bezig met het schrijven van nieuwe teksten en het maken van nieuwe muziek. Hip hop was ook niet het eerste genre wat zijn aandacht kreeg. De electronic music scene met namen zoals The Prodigy en Underworld waren een van zijn eerste uitvluchten de muziekwereld in, en daar bleef het niet bij.

 

Net zoals de rest van Doowutyalike is Jelger alles behalve gebonden aan één genre. Vele genres vielen bij hem in de smaak (op rockmuziek na, volgens hem) en vinden zich terug in zijn creaties als inspiratiebron. Ook speelt familie en trots een grote rol in zijn muziek en zul je zijn muzikale roots nooit over het oog zien. Niet voor niets heeft hij het werk en de roem van zijn familie in zijn huis aan de muur hangen: Een kunstwerk van zijn broer of een straatnaambord vernoemd naar zijn vader, waar je ook gaat of staat, it will be there.

 

Een voorbeeld van zijn schrijftalent, samen met Earwax

 

Naast zijn muziek en schrijfwerk is Jelger ook een groot liefhebber van games, vooral Nintendo’s spellen. Uren aan gameplay op zijn Nintendo 64 zullen hem nooit verloren gaan en de verhalen van games zoals The Legend of Zelda en vele andere titels zijn hem maar al te bekend. Fan merchandise en zijn eigen hoek vol met games, consoles en posters staan centraal in Jelger’s huis.

 

Doowutyalike voor Jelger:
Net zoals de rest is voor Jelger het lokale, Groningste talent belangrijk voor de show; hij is zelf ook Gronings talent, after all. Ook is het een platform voor zijn creativeit om de vrije loop te laten gaan en komen de krachtige gevoelens van nostalgie tot zijn recht. Samen met de getalenteerde Deejay Irie (airhorns) en Lukas Galisch achter de techniek geeft hij de stem aan de radioshow met zijn waterval van woorden. Betaalde radio en content produceren is een van de doelen voor hem, maar vooral het uiten van passie voor muziek staat centraal voor de muzikale Jelger Staal.

 

Bekijk hier het interview met Jelger Staal!